I sin hermeneutikk er Ricoeur derfor opptatt av språket: Språket er et medium til fortolkning av vårt indre liv (psykoanalyse), et medium med bestemte strukturer (strukturalisme), et medium som formidler erfaringer mellom språkbrukere (kommunikasjonsteori) og et medium for å fortelle historier (narrativitet). Det menneskelige subjekt lever i og gjennom språket, og mennesket er dermed kun indirekte tilgjengelig for seg selv. Særlig blir teksten viktig, for så vidt som vi gjennom fortolkning av tekster kommer på sporet av våre egne muligheter. Likeledes framhever han at det er et slektskap mellom historier (f.eks. romaner) og historie (f.eks. vitenskapelige avhandlinger): Begivenheter blir "historiske" ved å inngå i en fortelling, og når vi i fortellingen forstår noe annet enn oss selv, så forstår vi samtidig oss selv og våre muligheter.
I de senere år har Ricoeur vært opptatt av forholdet mellom etikk og rettsvesen. Lovgivning og rettsanvendelse betrakter han som det gode liv for og med "den andre". Samfunnets grunnleggende verdier og idealer om det gode liv er avhengige av en levende tradisjon og politiske kultur. Men en slik sameksistens fordrer personlig virkeliggørelse i samvær med andre mennesker, etisk bekymring for fellesskapet og kantianske verdensborgerlige idealer om like politiske og sosiale rettigheter for alle mennesker. Etikk og rettsvesen må baseres på gjensidig omtanke, hvor omsorg for det andre menneskets uerstattelighet og skrøpelighet er en betingelse for den personlige og felles lykke.
På mange måter kan man si at Ricoeur har forsøkt å syntetisere ulike filosofiske retninger. Dette har gjort ham kontroversiell.